Парламентарната група на Възраждане внесе законопроект за изменение в Закона за данък

...
Парламентарната група на Възраждане внесе законопроект за изменение в Закона за данък
Коментари Харесай

Възраждане внесе законопроект за махане на ДДС от храни, вода, енергия и лекарства

Парламентарната група на Възраждане внесе законопроект за изменение в Закона за налог върху добавената стойност.

Предложената корекция е: в глава трета на закона да се вкара нов член – 36 В, в който е посочено, че избрани артикули би трябвало да бъдат с нулева ставка, съобщи Новини.бг.

Предложението на парламентарната група на Възраждане е налог добавена стойност да отпадне от:

- храни  и питиета от номенклатурата на дребната потребителска кошница на Националния статистически институт;

-вода; 

-доставка на природен газ, електрическа енергия и централно отопление за бита;

-лекарствени артикули, медицински произведения, както и здравно съоръжение, помощни и други уреди, нормално предопределени за облекчение или лекуване на неработоспособност.

С препоръчаните ограничения ще бъдат облекчени както семействата, по този начин и ще се реализиран по-широки евентуални резултати, благоприятстващи  бизнеса в България, предлагащ съответните артикули и услуги. Предлаганото въвеждане на нулева ставка има за цел да разреши намаление на цените на описаните артикули и услуги. Такова намаляване би било компенсиращ механизъм за промяна и на други фактори за покачване на цените, довели до високата инфлация – настоящо регистрирана и предстояща още най-малко в средносрочен небосвод.

Историческата статистика показва огромна тежест на разноските за храни, сила и медикаменти в бюджета на семействата в България. През последните години тези разноски са с ясна наклонност на повишаване, отчитайки данните от Националния статистически институт. Предложените в плана промени в Закона за налога върху добавената стойност са ориентирани към компенсиране на дълготрайната финансова тежест на семействата и компаниите в България, произлизаща от ограничаващите ограничения, налагани от страната около COVID-19 и високата инфлация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР